Witaminy A, C, D i E – źródła oraz ich ważny wpływ na organizm
Witaminy to związki organiczne, których organizm bezwzględnie potrzebuje. Ważne są dla prawidłowego przebiegu...

Witaminy to związki organiczne, których organizm bezwzględnie potrzebuje. Ważne są dla prawidłowego przebiegu bardzo wielu procesów metabolicznych. Przyjrzyjmy się bliżej witaminom A, C, D i E oraz ich roli.
Witamina C
Witamina C jest to inaczej kwas askorbinowy. Jako jedyna ze wszystkich wymienionych wyżej witamin, rozpuszcza się w wodzie. Jej codzienne dostarczanie jest o tyle ważne, że organizm nie magazynuje witaminy C. Nawet jeżeli w organizmie będzie jej zbyt wiele, nadmiar ten wydalony zostanie wraz z moczem.
Witamina C występuje w warzywach takich jak:
- natka pietruszki
- papryka czerwona
- brukselka
- brokuły
- kapusta
- ziemniaki
Owoce bogate w witaminę C to:
- czarne porzeczki
- truskawki
- kiwi
- owoce cytrusowe
Jako że witamina C wykazuje bardzo dużą wrażliwość na działanie wysokiej temperatury, najlepiej spożywać owoce na surowo, a warzywa gotować na parze — ten sposób obróbki w najmniejszym stopniu uszczupli zawartość witamin w produktach. Zatrzymanie w żywności jak najwięcej witamin i minerałów to jeden z powodów, dla których gotowanie w parowarze często wybierane jest przez niejeden catering dietetyczny.
Witamina C chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, redukując ilość wolnych rodników. Z tego powodu uznaje się ją za witaminę podnoszącą odporność organizmu. Niezbędna jest też do syntezy kolagenu. Wraz z wiekiem poziom kolagenu zaczyna spadać, a po 60. roku życia może nawet zaniknąć. Zawartość witaminy C w diecie pomoże jak najdłużej zachować odpowiedni poziom kolagenu, tym samym elastyczną i jędrną skórę.
Witamina A
Witaminę A podzielić można na tzw. retinol i beta-karoten. Oba te związki są prekursorami witaminy A. Ciekawostką jest, że obecność beta-karotenu charakterystyczna jest dla produktów roślinnych o barwie czerwonej, pomarańczowej i żółtej.
Występuje zatem w takich warzywach i owocach jak:
- marchew
- czerwona papryka
- boćwina
- morele
- pomidory
Oprócz tego, w witaminę A bogate są:
- podroby
- tłuste ryby
- jajka
- masło
- sery
Witamina A w ogromnym stopniu odpowiedzialna jest za prawidłowe odbieranie bodźców z siatkówki oka. Jeśli zależy nam na dobrym wzroku, witamina A z pewnością będzie wskazana. Z kolei ze względu na właściwości regeneracyjne komórek, a także właściwości ochronne względem nabłonka skóry, witamina A i jej pochodne bywają składowymi kremów do twarzy i balsamów do ciała.
Witamina D
Cechą charakterystyczną witaminy D jest fakt, że może powstawać dzięki przemianom fotochemicznym i termicznym prowitamin. To właśnie jest powodem uznawania witaminy D za tzw. witaminę słońca. Jej synteza w skórze z pochodnych cholesterolu powstaje właśnie dzięki działaniu promieni słonecznych.
W żywności zaś występuje w niewielkich ilościach, głównie jednak w:
- śledziu, łososiu – głównie w rybach morskich
- wątrobie wieprzowej i wołowej
- kurczaku
- margarynie
Witamina D wzmaga wchłanianie wapnia oraz fosforu z jelit oraz wpływa regulująco na późniejsze uwalnianie wapnia z kości. Tym samym niezbędna jest dla prawidłowego rozwoju zarówno kości, jak i zębów. Dzięki witaminie tej, komórki szpiku kostnego produkują efektywniej komórki obronne. Znana jest też z właściwości przeciwinfekcyjnych układu oddechowego.
Witamina E
Witamina E to dobrodziejstwo dla sportowców. Uczestniczy bowiem w transporcie tlenu do komórek mięśni. Tym samym ich wydolność jest znacznie większa. Z jej korzystnego wpływu na organizm korzystają też cukrzycy – witamina E zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Niezawodna dieta pudełkowa, biorąca pod uwagę specjalne potrzeby żywieniowe sportowców czy diabetyków, z pewnością więc dba, by w menu znalazły się źródła witaminy E. Mogą być to między innymi:
- łosoś, śledź, makrela, mintaj
- olej słonecznikowy, olej rzepakowy, olej kukurydziany
- pełne ziarna zbóż
- otręby i płatki owsiane
- drób
- orzechy włoskie i ziemne
- migdały
- kapusta
- szpinak
- sałata
Mówi się, że witamina E obniża poziom tzw. złego cholesterolu LDL. Wynika to z tego, że wykazuje właściwości obniżające utlenianie tłuszczów we krwi i zapobiega powstawaniu blaszek miażdżycowych. Nie bez znaczenia jest też zdolność do hamowania zlepiania się płytek krwi (tzw. agregacji), co wyraźnie zmniejsza ryzyko zakrzepów krwi i chorób układu sercowo-naczyniowego.
Odpowiednia podaż witamin jest kluczowa. Nie można mówić o niezakłóconym funkcjonowaniu organizmu bez codziennej ich podaży. Dbanie o to, by dostarczać witaminy wraz z pożywieniem zapobiega awitaminozie, która jest groźna w skutkach.
art. partnerski
Oceń artykuł
Komentarze
Dodaj swój komentarz
Pozostało: znaków
Pozostało: znaków
Przesuń suwak w prawo, aby odblokować
Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Ładowanie komentarzy...